Νοέ 14

«Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας» – Επίσκεψη στον Ι. Ναό Αγίου Ανδρέα

Την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2023, το σχολείο μας πραγματοποίησε μία πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική εκπαιδευτική επίσκεψη. Αρχικά, οι μαθητές παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Ο αλυσοδεμένος ελέφαντας», ένα έργο βασισμένο στο βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι. Μέσα από αυτή την ιστορία ο διάσημος Αργεντινός ψυχίατρος εξηγεί —για πρώτη φορά στα πολύ μικρά παιδιά— το λόγο για τον οποίο ζούμε όπως ζούμε και τη δυνατότητά μας να αλλάξουμε, φτάνει να το θελήσουμε…
Όπως ο ελέφαντας της ιστορίας, έτσι και όλοι εμείς παραμένουμε υποσυνείδητα δεμένοι με τις ψυχολογικές μας αλυσίδες από την πιο τρυφερή μας ηλικία, τραυματίζοντας την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας. Στη φάση της ανάπτυξης, το συνεχές «ΜΗ» καταλήγει ολέθριο για την ανάγκη μας να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε τον παιδικό μας κόσμο, και φράσεις όπως: «Δεν τα κάνουμε αυτά στην οικογένειά μας», «Δεν αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσεις», «Κανείς δεν τα κατάφερε σ’ αυτό που πας να κάνεις», καταπνίγουν κάθε δημιουργική διάθεση. Πολύ σημαντικό να το κατανοήσουμε όλοι, δάσκαλοι, γονείς, μαθητές, έτσι ώστε να μην το αναπαράγουμε.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον υπέροχο ναό του Αγίου Ανδρέα, στολίδι της πόλης μας και καταλήξαμε απέναντι στο Φάρο για παιχνίδι και φαγητό. Στο τέλος της εκδρομής επιστρέψαμε όλοι χαρούμενοι έχοντας λάβει την απαραίτητη τροφή για το πνεύμα και την ψυχή μας!