Σεπ 12

Το πρωτόκολλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε σχολική μονάδα

Τι θα συμβεί αν μαθητής εμφανίζει συμπτώματα

Αν ένας μαθητής εμφανίσει σημεία κλινικά συμβατά με τη λοίμωξη Covid-19 θα πραγματοποιείται άμεση επικοινωνία με την οικογένεια για να παραλάβει το παιδί, το οποίο θα απομονωθεί σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά με χειρουργική μάσκα. 

Το προσωπικό που φροντίζει το παιδί θα έχει πιο ενισχυμένο εξοπλισμό, ενώ θα ακολουθήσει επιμελής καθαρισμός του χώρου, αφού φύγει το παιδί. 

Ο μαθητής ή η μαθήτρια θα πρέπει να επισκεφθεί το γιατρό. Αν χαρακτηριστεί ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να γίνει τεστ. Εν αναμονή αυτού του αποτελέσματος, θα παραμείνει σε κατ’ οίκον απομόνωση και το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του. 

Αν το τεστ είναι αρνητικό, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο 24 ωρών, χωρίς λήψη αντιπυρετικού. Αν βγει θετικό, ο κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον υπεύθυνο COVID της σχολικής μονάδας και όλους τους υπεύθυνους για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Ο υπεύθυνος του σχολείου επικοινωνεί με τη διεύθυνση εκπαίδευσης και τη διεύθυνση υγείας της περιφέρειας. Επιστρέφει μετά την πάροδο 10 ημερών από την πρώτη ημέρα των συμπτωμάτων και εφόσον είναι μια ημέρα σε πλήρη ύφεση, χωρίς αντιπυρετικά. 

Στο δεύτερο κρούσμα, ο υπεύθυνος COVID του σχολείου θα πρέπει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλη τη σχολική κοινότητα για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Με βάση την εκτίμηση κινδύνου, θα αποφασιστεί σε πόσους θα γίνει τεστ. 

Στο τρίτο κρούσμα, τέλος, αν έχουμε τρία επιβεβαιωμένα περιστατικά στην ίδια μονάδα εντός 14ων ημερών, που δεν έχουν οικογενειακή σχέση, δεν έχουν ιδιαίτερη επαφή εκτός σχολείου τότε έχουμε συρροή κρουσμάτων. Τότε θα εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας της εκπαιδευτικής μονάδας.